22 Eylül 2016

Lviv Gezi Rehberi


Merhaba herkese, bayramda arkadaşım Can Engin ile vizesiz nereye gideriz derken, haydi Ukrayna yapalım dedik ve sonucunda Lviv ve Odessa gezimizi tamamladık.
Odessa ile ilgili yazıma BURADAN ulaşabilirsiniz.


🔻LVIV GENEL BİLGİLER

Genel ufaktan bilgi vermek gerekirse, Ukrayna ile aramız da saat farkı yok ama kış saatine geçildiğine 1 saatlik bir fark oluşacaktır, malum artık ülkemiz tek saat kullanıyor yaz kış ayırmadan, bu nedenle kışın 1 saat fark yazın aynı saat dilimindeyiz. 

Yazıyı yayınlama zamanım ile 1TL=8,65 UAH(Grivna), biz gittiğimiz zaman 9'du gerçi, kolaylık olması açısından Devlet Bahçeli gibi sonundaki sıfırı atıyorduk kaç lira ettiğini bulmak için. 

Eylül 12-18 tarihleri arasında gittik ve hem Lviv hem Odessa hava sıcaklığı 22-27 derece arasındaydı.

Adamlar Putin'den nefret ediyor resmen.


Vodafone kullanıyorum ben operatör olarak ve gittiğimde Passport geçerli değildi ama her yerde Wi-Fi bulmak mümkün.

Eczaneden ilaç aldığımızda kutuların üzerinde körler içinde kabartmalar oluğunu gördük, takdirimizi kazanan bir davranışı oldu Ukrayna'nın.


🔻NASIL GİDİLİR?

Biz Pegasus ile gittik. Bunun dışında THY, Atlas Jet ve Ukranian Airlines uçuş gerçekleştiriyor Lviv'e. Biz Skyscanner ile en ucuz bileti araştırıp gitmiştik, döneme göre firmayı seçebilirsiniz. 

Eğer başka şehirlerden gelecekseniz alternatifler Tren, uçak ve otobüs. Otobüsler gerçekten çok eski o yüzden hiç tavsiye etmem. Vakit ve o aralıkta ucuz biletler varsa uçak bakabilirsiniz. En son alternatif ve bizim Odessa'ya giderken tercihimiz Tren oldu.

Tren'de şehre göre süre değişir. Biz Odessa'ta 13 saat süren bir yolculuk sonunda gittik. Tren bileti alırken mutlaka 1st class, eğer o trende yoksa 2nd class alın. 3rd class, en ucuz olan bileti almamaya çalışın. Bizde olmadığı için first class, 2nd class bilet almak zorunda kaldık. 2nd class'ta kompartımanda 2 adet ranza var, üst katta eşyalarınızı koymak için bölüm var, altta ise yatak altına eşya koyabiliyorsunuz. biletiniz nereye kesildiyse orada oturmak zorundasınız, her vagonda ayrı görevli var ve kontrolünü yapıyor. Şansımıza (nasıl bir şanssa) iki tane bira içen Ukraynalıya denk geldik biz kompartımanda. Neyse ki zararsız tiplerdi (Türküz diyince tabi biraz geri vites atıyorlar). Biz ne olur ne olmaz üstte yattık arkadaşımla. Arada duraklarda duruyor ediyor deliksiz bir uyku çekmeniz zor ama yine de denenemez diyebileceğim bir şey değil. Özellikle 4 arkadaş olan gruplarda tavsiye ederim. Eğer 1st class bulursanız direk kompartıman 2 yataklı 4 değil, daha rahat olur.


🔻NEREDE KALINIR?

Çoğunlukla otel yerine ev kiralandığını göreceksiniz Ukrayna'da. Kiralama için Booking veya Airbnb önerebileceğim siteler. 

Biz Airbnb kullanarak ev kiraladık Lviv ve Odessa'da. Eğer ilk defa kullanıyorsanız Airbnb, arkadaş davet ederseniz ve o üye olursa size 70TL indirim veriyor. Biz bunu kullanarak arkadaşım beni davet etti bende onu başka maille davet ettim toplam 140 lira indirim kuponu almış olduk. 70'i Lviv'de, 70'i Odessa'da indirim olarak kullandık ve konaklamamız sonrasında, arkadaşın konaklama yaptı diye ilave 70TL daha sonrası için indirim kuponu verdi bize. Eğer kullanmadıysanız hiç Airbnb, arkadaşlarınızla birbirinizi davet etmenizi tavsiye ederim. 

Biz Adam Mickiewicz heykeline yakın bir yerde kaldık ve şehrin göbeğindeydik. Bu civarları öneririm, her yere yürüyerek geçebilirsiniz bu civarlar dan.

Booking.com 15$ indirim için tıklayabilirsiniz.


🔻LVIV

Evet, Lviv'e gelecek olursak ilk şoku hava limanında yaşadık. Pasaport kontrolünde çoğu kişide damga vurmadan önce yanda bir oda önünde kuyruğa sokmaya başladılar. Burada ki sorgular tamamlandıktan sonra bir polis ile bunun işi tamam diyerek, pasaportlarına damgayı aldılar ve öyle geçtiler. Pasaport kontrolü sırasında bütün bilgiler isteniyor, nerede kalacaksın, rezervasyonlarını göster gibisinden. Sonrasında aldığımız duyumlar ve internet araştırmasında ise, eğer sizi sorgu odasına alırlarsa yanınızdaki parayı, "Buraya Natasha için mi geliyorsun?" tarzı sorular vs sorup sonrasında bırakıyorlarmış ama Odessa yazımda anlattığım şekilde, rüşvet vermeye de hazırlıklı olun ülkeye girmek için. Benim pasaportu görüp o kadar schengen ve damga ile, hemen bastı geç dedi bana ama ilk seferleriniz ise yurt dışında kesin sorgu yolu gözüküyor gibi (özellikle erkekler). 

Hava limanında Duty Free yok. Kiev ve Odessa hava limanlarında var Duty Free, eğer dönüşünüz bu şehirlerden ise, alkol alma limiti yok, biz gittiğimizde bunu duyan Türk arkadaşlar baya boşaltmıştı Duty Free'yi. 


Kısa bir not düşmem gerekirse, şehir gereğinden fazla Türk kaynıyor ve doğal olarak sevmiyorlar bizi, özellikle bayanlarına sanki her dakika istersem benim olur gözüyle baktığı için erkeklerimiz itibarımız hiç iyi değil. Ülke olarak güçlü sanıyorlar Türkiye'yi ama insan olarak itibarımız yerlerde, o yüzden kalitemizi bozmadan, insanlara güzelliklerimizi tanıştıralım, sapık erkek ordusu değil lütfen.

Hava limanından şehre gitmek için iki alternatif var. Ya taksi ya otobüs. biz halkın içine karışalım dedik ve otobüse bindik. Bizim yaptığımız bu hatayı yapmayın. Otobüs güzel 4UAH'ye götürüyor ama çok eski bir otobüs ve yavaş. Otobüs diyorum ama aslında bizim dolmuşları düşünün onların daha eskisi, tahta koltuklar vs bizim havataş gelmesin aklınıza. Taksi yaklaşık 100UAH'ye götürüyor, taksilerde taksimetre yok, binmeden konuşun adresi gösterin veya söyleyin buraya gideceğim diye fiyatı konuşup binin.


Şehre artık geldiğimizi var sayarsak, nereler gezilmeli görülmeli, tabiki önemli soru bu. Lviv'de açıkçası günler geçirebileceğiniz görülesi şeyler yok, bunların listesine eğer bakacak olursanız %80'ini de kilise ve katedrallerin oluşturduğunu göreceksiniz.

Lviv ilk defa hiç hazırlanmadan gittiğim bir şehir oldu ve ona göre size bilgi yazmaya çalışacağım, gününüzü nasıl dolu ve güzel geçirebilirsiniz, nerelere gitmeli ve denemeli. Lviv'de belirttiğim gibi öncelik mimari ve şehrin kendisi. Bu ikisi büyülemeye yetiyor. Özellikle Lviv akşamında hiç Rusya veya Sovyetler'i düşünmeden aklıma isveç geldi, o derece tatlı bir şehir.
🔺İlk şehre başlamanız ve görmeniz gereken yer bence Adam Mickiewicz anıtı ile başlayan Svobody caddesi ve bu caddenin ortasındaki park. Parkta dikaktimizi çeken güzellik, park boyunca sağlı sollu banklarda oturan yaşlılar ve hepsinin satranç oynuyor olmasıydı.
🔺Park ortasında Taras Shevchenko Anıtı'nı görebilirsiniz. Önü büyük bir alan, genelde gençlerin kaykay veya bisiklet sürüp, anıt önünde oturduğu bir yer.
🔺Park Sonunda Lviv Opera Binası'nı görebilirsiniz. Önündeki fıskiye ve kendi ihtişamı ile sanıyorum ki, en çok resim çekilen ve toplanılan bölgesi bu kısım. Gençlerde çok sayıda hoverboard, kaykay görürken, çocuklar için akülü arabalar var bu kısımda. Hemen park yanında McDonalds var eğer wifi lazım olursa ve hemen meşhur hamburgercimizin yanında valizinizi yaklaşık 20-25UAH civarı bir paraya bırakabileceğiniz bir depo bulunuyor. Biz ayrılacağımız son gün çantayı buraya bırakıp bütün gün rahat bir şekilde gezmiştik. Opera binasına geri dönecek olursak, asla es geçmemeniz gereken bir yapı Lviv'de. Eğer denk gelirseniz güzel konserler yakalayabilirsiniz ayrıca burada.
🔺Ve geldik asıl güzelliğe. Rynok Meydanı. Lviv'de gündüzü, geceyi geçirdiğimiz meydan. Meydanın ortasında belediye binası bulunmakta ve bu binanın tepesine çıkabiliyorsunuz. Biraz yorucu bir serüven, o yüzden çok fazla merdiven çıkamayanları buradan uyaralım baştan, ama çıktığınızda inanılmaz güzel bir manzara sizi bekliyor. Lviv şehir merkezi ve eski şehir ayaklarınızın altında, muhteşem bir görüntü. Kesinlikle çıkmanızı tavsiye ederim. Giriş 20UAH yanlış hatırlamıyorsam. Meydanda ufak seyyar bir sürü hediyelikçi göreceksiniz. Hediyelik fiyatları da, şehir gibi ucuz bu güzel birşey. Hediyelik konusunda bu meydana bağlanan caddelerde bir sürü dükkanda bulmanız mümkün, bizim paramıza vurunca çokta bir para etmese de öncelikle sokakta bulabileceğiniz şeyleri alın, hiç bulamadınız aklınız kaldıysa dükkandan alın, sokak alternatifleri hediyelik eşya konusunda hiçte kötü değil çünkü. Her yerde I love yazısı olur da burada olmaz mı. Rynok Meydanında I love Lviv yazısını bulabilir, resim çektirebilirsiniz.
 
🔺Bana eğer tek bir mekanda bütün zamanını geçirmek zorundasın deseler kesinlikle diyeceğim tek yer. Pravda Beer Theatre. Kendi bira imalatını bu mekanda yapmakta zaten burası. Çoğu ülkeye bira ithal etmekte. Gündüz 20UAH'ye bira içebilir, menüsündeki güzel yemekleri tadabilirsiniz. Biz menüde ne yediysek hepsi güzel ve porsiyonlar gayet büyüktü. Akşamları ise orkestrası var, modern şarkıları jazz tarzında çalıyorlar ve çok keyif aldık. Akşam oturup eğlenmek isterseniz, gündüz dinlenmek isterseniz, yemek yemek isterseniz, hepsinin cevabı Pravda.
 
🔺Lviv Handmade Chocolate. Görmeniz gereken yerler listesinde yer alan başka güzel bir mekan. Kendi el yapımı çikolatalarını yapıyorlar. Camekan arkasında çikolataların yapımını izleyebilirsiniz. Hediyelik çikolata almak isterseniz son gününüzde gelip çeşitli çikolatalara göz atmakta fayda var, biz dönüşte aldık çikolata. Eğer oturup dinlenelim bir kahve ve tatlı yemek isterseniz ise, üst katlarında çok şık oturacak yerler, ve tatlı mı tatlı bir menüsü var. Yediklerimizin hepsinden memnun kaldık.
 
🔺Lviv başka ne ile meşhur derseniz kahve tabiki de Osmanlıdan aldıktan sonra kendileri de pek beğenince, kahve resmen Lviv sembolü haline gelmiş durumda. Kahve seven birisi için ise en iyi yer, yine Rynok meydanındaki Lviv Coffee Mining Manufacture. İçeri girdiğinizde taze kahve kokusu sizi alıp götürüyor. Taze kavrulmuş ve çekilmiş kahve alabilir veya kafesinde oturup güzel bir kahve içebilirsiniz. Buranın yanındaki hediyelik eşya dükkanının üst katında ise Tarih Müzesi bulunuyor. Son olarak, eğer birisine kartpostal atmak ister ve postane bulamazsanız, buranın yanındaki hediyelik eşya kısmından kartpostal başı 20UAH'ye kartpostal atabilirsiniz.
 
🔺Sado Mazo adlı kafeyi gittiğinizde duyabilirsiniz. Ben önermem burayı pek. Mazoşistliğin çıktığı yer bu şehir ve ona adanmış bir kafe burası. Gitmeyi düşündük ama foursquare resimlerinden sonra vazgeçtik. Girdiğinizde sizi sandalyeye kelepçeliyorlar, gerçekten kırbaç yiyorsunuz veya daha fena şeyler var, o yüzden görülmesi gereken yerden biri ama bizim ... yemedi girmeye.
🔺Kryjivka. Yine Rynok meydanında olan bir mekan. Akşam yemek yemek isterseniz veye öğlen değişik bir konsepti var. Girişte elinde silahlı bir abimiz sizi karşılıyor ve parolayı soruyor. Parola "Slava Ukraine". Eğer o size derse "Heroyam Slava" şeklinde cevap vermeniz gerekiyor. Girişte önce size bir shot içki veriyor, tatlı bir vodka. Sonrasında sizi aşağıda eskiden gizli görüşmelerin yapıldığı havasını veren bir yer altı restoranına indiriyor. Telefon çekmiyor, wifi yok ama atmosferi benim çok hoşuma gitti. Masa masa dolaşan müzisyenler var. Yemek yemek için tavsiye edebileceğim bir yer size ama menüden seçiminizi yaparken dikkatli olun ve teyit edin. Biz istediğimizin dışında bir yemek geldi sonrasına da hesapta bazı tatsızlıklar yaşadık, sonunda hallettik ama yinede iki kere onaylatın garsonunuza.
 
🔺Knyazya Yaroslava Osmomysla Meydanı'nda yerde kurulmuş bizde olsa organik pazar olarak geçecek bir duruma rastladık. Herkes kendi yetiştirdiği ürünleri buraya getirmiş azar azar satıyor. Otobüs durakları arkasına kuruyorlar hemen pazarı.
🔺Hediyelik alacaksanız öncelikle Teatral'na Caddesinde kurulan seyyar pazara gelmenizi öneririm. Opera binasından yukarı Rynok meydanına doğru giderken arada kuruluyor bu pazar. Dükkanlarda bulacağınız hediyeliklerin çoğunu burada en az yarı fiyatına bulabiliyorsunuz.
🔺White Lion başka bir pub. Rynok meydanının bir arka sokağında kalıyor. Değişik tarzda biralar tatmak, oturup dinlenmek için hoş bir pub.
 
🔺Önereceğim başka bir yer ise House of Legends. Rynok meydanına yakın bir yerde olan bu kafe, her katı farklı bir temada ve en tepesine çıktığınızda, terasta bir araba bulunan bir yer. Mümkünse gündüz gitmeye çalışın buraya. En tepesindeki bacanın içine gitmekte mümkün ayrıca, eğer resim çekmek isterseniz.
 
🔺Eğer Rynok meydanından yukarı doğru ilerlerseniz, Church of the Holy Communion kilisesini göreceksiniz. Lviv'de görebileceğiniz en güzel kiliselerden birisi ve önündeki parkta  Nikifor Krynicki heykelini bulabilirsiniz. Dediğim gibi, çok sayıda kilise var bu nedenle çok fazla kilise detaylarına girmek istemiyorum, her ara sokakta büyük, küçük bulmanız mümkün, diğer rehberlere de bakarsanız veya Triposo rehberini telefon, tabletinize indirirseniz size gösterir kilise yerlerini ama eski sovyet ülkelerindeki kiliseler beni etkilemiyor pek.
 
🔺Gece hayatı ile ilgili önerebileceğim yer Fashion Club. Onun dışında diğer clublar vs içerisinde striptiz kulübü vs varmış biz girmedik, zaten arayışınız gece kulübü ve bir kız düşürürüm ise ya başka sitelere bakmanızı tavsiye ederim yada hiç gitmeyin erkekler, itibarımızı dahada kötüye indirmeyelim.
🔺Eğer seviyorsanız, Lviv şehrini gezen hem çift katlı otobüsler, hemde minik trenler mevcut.

    🔻NE YENİR, NE ALINIR?

    🔺Buraya kadar gelmişken, rus mantısı yemeden olmaz tabiki. Rus mantısı dediysek illa etli olacak değil, bizim yediklerimiz peynirli ve patatesliydi. Mutlaka şurada burada tadın demiyorum ama biz Pravda Beer Theatre'da yedik memnun kaldık size de öneririz ama eğer evde kalıyorsanız evdede deneyebilir veya dışarıda herhangi bir yer olabilir ama mutlaka tadın. İkinci olarak çikolata yiyin ve kahve için! Lviv'desiniz, handmade chocolate'da çikolata yemeden ve bir kafede kahve içmeden dönmeyin. Pravda'da mutlaka bira için.

     

    Hediyelik konusunda, klasik hediyeler konusunda hiç sıkıntı yaşamayacaksınız ve çok ucuz. anahtarlık, magnet, kartpostal, atkı değişik Lviv yazan ürünler. Sadece üstte yazdığım gibi önceliği sokağa sonrasını dükkanlara verin, aman su kadarcık kar diyoruz ama o kar bir kaç bardak bira parası :)


    Eğer AVM ararsanız ise Opera Binası'ndan aşağı yola doğru yaklaşık 800m yürüdüğünüzde Forum LVIV AVM'yi görebilirsiniz. Çok bir çeşit yok, bizim klasik AVM'lerden ama tercih tabiki sizin, ben olduğunu ve nerede olduğunu söyleyeyim size :)


    Sonucunda Can'la bayıldığımız bir şehir oldu. Gündüz ayrı tatlı ama gecesi inanılmaz hareketli ve dolu dolu bir yer oldu. Kesinlikle gitmenizi tavsiye ederim ama mümkünse cuma ve cumartesi gidin. Eğer sadece şehri göreyim gezilecek yerlerini araştırıp gezeyim bitsin diyorsanız 2 günden fazlası gereksiz gelebilir, küçük bir şehir ve her yere yürüme mesafesinde varabiliyorsunuz.

     

    Herkese iyi günler :)
    Paylaş:

    2 yorum:

    1. hocam merhaba biz 2 arkadaş gitmek istiyoruzda acaba hangi klupleri önerirsin ortamların iyi olduğu?

      YanıtlaSil
    2. Gitmek için çok heyecanlıyım. Güzel bir yazı. Eline sağlık. Sevgiler. Güneş

      YanıtlaSil